- MISAO MESECA -


Copyright © 2008 by Mysteco Creative Team. All Rights Reserved.
O NAMA            MYSTERY SHOPPING            TRAINING              CONSULTING
" Information is a difference that makes a difference "
Gregory Bateson, 1979
NOVOSTI !

12.11.2008
Objavljeni su  rezultati istraživanja.Pogledajte ih ovde.

27.10.2008
Mysteco kupci su posetili 100 prodajnih objekata u Beogradu.
           TAJNI KUPCI       KLIJENTI
ETIČKI KODEKS     TAJNI KUPCI     KLIJENTI      
NASLOVNA            VESTI            PRESS           KONTAKT          FAQ (PITANJA)
Information is a difference that makes a difference!
--Gregory Bateson,1979


Mystery Shopping, Training & Consulting
Mystery Shopping je jedini pravi i objektivan način da sagledate zadovoljstvo vaših kupaca. Njega obavljaju mystery shopperi odnosno tajni kupci koji se na zahtev klijenta nalaze u ulozi anonimnog potencijalnog kupca. Oni posećuju ili kontaktiraju klijentove prodajne objekte i objektivno, po unapred pripremljenim kriterijumima i scenariju, ocenjuju kompletan kvalitet pružene usluge.
Cilj Mystery Shoppinga je pribavljanje informacija i objektivnih dokaza o kvalitetu usluge kako bi se na osnovu toga poboljšali poslovni procesi, povećala efikasnost i zadovoljstvo korisnika.
Cilj Mystery Shoppinga nije  da se radnici zateknu kako nešto pogrešno rade, već da im se pruži povratna informacija o tome kako ih vide kupci i da im se nakon toga osigura potrebna edukacija.
Mystery Shopping zapravo i nije potpuno tajan, jer se radnici pre njegovog sprovođenja informišu o njegovim ciljevima i svrsi, ali ne i o tačnim terminima sprovođenja.
Radnici ne smeju dobiti otkaze na osnovu rezultata Mystery Shopping istraživanja, bez obzira koliko se loše pokazali, već im se mora ukazati kako treba da unaprede svoj rad, a često se dešava da za radnike koji zaista odlično rade menadžment sazna tek nakon sprovedene MS procene, a onda često sledi nagrađivanje.
Etička načela i standarde poslovanja mystery shoppinga definisala je međunarodna organizacija Mystery Shopping Providers Association (MSPA) ( www.mysteryshop.org )
Razlike između Mystery Shoppinga i klasičnog istraživanja tržišta:
-Mystery Shopping je više usmeren na poslovne procese, s ciljem da utvrdi da li se nešto dogodilo ili nije, a ne na istraživanje tržišta, i najčešće se koristi za unapređenje kvaliteta, kao i edukaciju i motivaciju osoblja.
-Sa druge strane, istraživanje tržišta se većinom koristi za utvrđivanje mišljenja, potreba i želja pravih i potencijalnih kupaca.
-Tajni kupci se biraju na osnovu profila ciljnog kupca klijenata, dok su kod istraživanja tržišta ispitanici izabrani slučajnim izborom iz reprezentativnog uzorka.
-Mystery Shopping je u većoj meri radno intenzivan i zahteva veliki napor pri izboru i edukaciji tajnih kupaca.
-Tajni kupci prilikom poseta moraju da slede dobijena pravila i uputstva, da budu objektivni i dužni su da pojasne svoja zapažanja, dok se učesnici u istraživanju tržišta podstiču da slobodno izraze svoje subjektivno mišljenje.

Vrste Mystery Shoppinga:

-MYSTERY SHOPPING (direktna poseta tajnih kupaca prodajnom objektu)
-MYSTERY CALLS (tajni kupci telefonom proveravaju kvalitet telefonske komunikacije sa kupcima)
-MYSTERY E-MAIL (procena kvaliteta i brzine e-mail korespodencije sa potencijalnim kupcima)
-MYSTERY WEB (procena kvaliteta kupovine preko internet stranica i web shopa)
-BENCHMARKING MYSTERY SHOPPING (ispitivanje kvaliteta prodaje i usluga konkurencije)
-PURCHASE & RETURN MYSTERY SHOPPING(kupovina i reklamacija proizvoda radi ocene brzine i kvaliteta rešavanja reklamacija
-MYSTERY TRAVELLERS(procena kvaliteta turističkih agencija i prevoznika)
-PRICE TRACKING(praćenje cena)